Wittmann-Pauli-palota

A Ventur és Prépost utcák sarkán emelkedik a nagy méretű De Pauli-, vagy amint a két szomszédos épület egybekapcsolódása után nevezik, a Wittmann-Pauli-palota.
A telken korábban minden bizonnyal egy, a 15. században épült királyi kúria állhatott, melyben a városon átutazó magyar uralkodók rendszeresen megszálltak. Ennek helyén 1775-1776-ban épült fel a mai, barokk stílusú palota Franz Römish tervei szerint. A szabálytalan, rombusz alakú sarokteleknek megfelelő alaprajzú, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, négyszintes, nyeregtetős palota építtetője Leopold de Pauli, a Habsburgok hatalmas, személyes (családi) birtokainak kormányzója volt. A Ventur utcára néző, 11 tengelyes főhomlokzatból három tengelyes középrizalit ugrik előre, benne a kőből faragott, díszes keretezésű főkapuval.
Pozsonyban ritkaság számba megy, hogy az épületnek kis, zárt hátsó kertje is van. Az apró zöld szigeten egy gyönyörű, rokokó stílusú, kerti pavilon áll.
A főhomlokzaton – szlovák nyelvű – bronz tábla emlékezik meg arról, hogy 1820-ban e házban adott koncertet a 9 éves csodagyerek, zongorista és későbbi zeneszerző-óriás, Liszt Ferenc.
A házban ma a pozsonyi Egyetemi Könyvtár működik. Ennek megfelelően a ház négy szárnya által közrezárt belső udvarát üvegtetővel fedték le, ezzel is hasznos teret alakítva ki.

Pontos helyszín, címVentur utca 11. - Ventúrska 11.
Készítés időpontja1775-1776