Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2022. október 5.

Edl Tivadar sírja

Edl Tivadar sírja

Justi Henrik pozsonyi polgármester (1804–1878 – a V./1-es szektorban nyugszik) és egykori politikai ellenfele, az 1882-ben elhunyt Edl Tivadar sírja a temető V./3-as szektorában található.
A két férfiú – Pozsony első embere és befolyásos bankára, pénzügyi szakembere, – közel húsz éven át uralta a várost. Bár indulásuk nagyon különböző volt – Justi 1848/49-ben csatlakozott a forradalomhoz és szabadságharchoz, míg Edl tagja volt annak a deputációnak, amely Ferenc Józsefet volt hivatva meggyőzni arról, kérjen segítséget az oroszoktól a szabadságharc letiprására –, később nagy volt közöttük az egyetértés.
Edl Tivadar (1805-1882) Pozsony egykori meghatározó személyisége volt. A város politikai, gazdasági, kulturális életében egyaránt vezető szerepet játszott. Nevéhez kötődik az Első Pozsonyi Takarékpénztár, a Pozsonyi Önkéntes Tűzoltóegylet, a Pozsonyi Torna Egylet alapitása. A Pozsonyi Ipari és kereskedelmi kamarának elnöke, valamit több egyéb vállalkozás tulajdonosa, királyi tanácsos, kiváló zongorista hírében állt. Oszlopos tagja volt a Pozsonyi Városszépítő Egyletnek és egyéb társadalmi szervezeteknek.

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésPozsony [Bratislava]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapot
GPS48.147087, 17.123703
Pontos helyszín, címSzent András temető - Pray utca - Ondrejský cintorín - Ul. 29 augusta
Készítés időpontja1990 körül
Készíttető neveismeretlen
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratFAMILIE / THEODOR / EDL / 1882
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://ujszo.com/cimkek/szalon/2007/11/03/sirok-sirok * https://csemadok.sk/emlekhelyek/edl-tivadar-emlekmuve/
Rövid URL
ID16880
Módosítás dátuma2017. május 7.
Edl Tivadar sírja
Edl Tivadar sírja

Hibát talált?

Üzenőfal