Mirbach palota

Mirbach palota

A ferencesek Angyali üdvözlet templomával szemben egy szép, belső függőfolyosós udvar körül felépített világi palota, a Mirbach palota, mely az ún. pozsonyi rokokó ékes megtestesítője. A palotát Michael Spech pozsonyi serfőző építtette 1768-1770. között. A két emeletes, kései barokk stílusú, nyeregtetős ház szimmetrikus, 11 tengelyes főhomlokzatán érdekes módon két kocsibehajtó kapu is található, melyeken a hátsó épületszárnyak által körbezárt, téglalap alakú udvarra juthatunk. A város talán legszebb, rokokó épületének számító palota tervezője Mathias Hölriegel bécsi építész volt.
Volt tulajdonosai között gróf Csáky Imrén kívül (akinek címerét a tympanonban látjuk) a báró Vay és a Nyáry család is szerepel. Utolsó gazdája, Mirbach Emil gróf azzal a feltétellel ajándékozta a palotát Pozsony városának, hogy benne képtárat létesítenek.
Az épületet 1963-ban védetté nyilvánították, 1975-ben pedig teljes műemléki felújításon ment keresztül. Ezután Pozsony város képzőművészeti galériája nyílt meg itt és működik benne máig is
Jelenleg a Szlovák Nemzeti Galéria után a második legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező galéria Pozsonyban.

Pontos helyszín, címFerenciek tere 11. - Františkánske námestie 11.
Készítés időpontja1768-1770 között