Zöldszoba ház

Zöldszoba ház

A Zöldszoba utca „mai nevét azon Zöldszoba (Gruenstubl) nevű ház után vette, mely a mai Deák- és Zöldszoba-utcák sarkán áll s mely a XV. századi végrendeletekben gyakran említtetik. Az 1550. évi városi számadókönyvek szerint e ház kívülről-belülről egészen be volt festve zöldszínű képekkel. Az 1595. évi városi számadókönyvek szerint tetőzete szélzászlókkal (Windfahnen) volt díszítve, ami a patríciusi előkelőséget jelentette. Ma is láthatni még ormozatán egy az óriási szőlőt rúdon vivő két kanaanita reliefjét s e betüket: S. P. Q. P. azaz: Senatus populusque Posoniensis. Bensejében 2 tágas terem volt, melyekben I. Ferdinánd alatt országgyűléseket, tanácskozásokat, vitatkozásokat, tartományi gyűléseket, későbben mindenféle ünnepélyeket, szinielőadásokat, lakadalmakat, vendégfogadásokat tartottak.
Benne mérték a város borait, mit egy e házon alkalmazva volt felirat is hirdette. Hogy már régebben korcsmául és étkezőhelyül szolgált, azt egy 1532. évi számadási feljegyzés bizonyítja. Ebben ugyanis grünstübl gasthaus néven fordul elő. Zöldszobai borral tisztelte meg a város 1450. okt. 5-ikén Hunyadi János fiát. A Zöldszobában gyülekeztek össze 1450. okt. 13-ikán a városi polgárasszonyok s rendeztek itt maguknak áldomást, mielőtt a várba felmentek volna Hunyadi János neje üdvözlésére. IV. Ferdinánd alatt, tűztől sokat szenvedvén, a házat megújitották, mit egy itt létezett felirat bizonyított. E házban 1671. ápr. 10-ikén ülésezett a Bónis Ferenc felségsértési ügyében kiküldött judicium delegatum, mely a vádlottat fej és jószágvesztésre ítélte, mely aztán rajta a Főtéren végre is hajtatott. 1760-61-ben e ház hátsó részében szerény igényű színházat is építettek, szabad páholyokkal az áldozatkész nemesi családok részére s abban játszottak színészek 1775-ig vagyis a Halászkapu előtti Csáky-féle állandó színház felépültéig. 1781-ben november hóban a ház árverés útján Kramer kereskedőé lett, kiazt 1400 forinton vette meg. Mai gazdája szépművű erkélylyel díszítette a Deák-utca felé. Ez utcában van a baptista imaház.”
Ez az épület különben még arról is nevezetes, hogy – Kolmár József szerint – ebben lakott Kossuth Lajos, még pedig a második emelet baloldali részén.

Pontos helyszín, címDeák utca 12. - Sedlárska ulica 12.
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkDr. Ortvay Tivadar: Pozsony város utcái és terei, A város története utca – és térnevekben, Pozsony, 1905, Wigand F. K. Könyvnyomdája, 645-647. oldal. * http://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0017/7.html
Zöldszoba ház
Zöldszoba ház