Kacsás szökőkút

Kacsás szökőkút

Pozsony város közterei és parkjai számos 20. századi szoborral, plasztikával dicsekedhetnek, melyek közül nem egyet magyar szobrászok alkottak meg. A város 1918-as cseh kézbe kerülését, majd az 1945-ös kommunista hatalomátvételt követően a nacionalista és/vagy ideológiai hátterű barbárság több, magyar vonatkozású köztéri szobrot megsemmisített. Ugyanakkor a “semleges” témájú, nívós alkotások rendszerint átvészelték e nehéz évtizedeket.
Ezek sorába tartozik az a kedves szökőkút, ami az újkori Pozsony keleti külvárosának számító Ferenc József-város egyik parkosított közterén áll. A Kühmayer Róbert szobrászművész által készített, 1914-ben felállított alkotás egy kör alakú vízmedencéből kiemelkedő, szabálytalan sziklaalakzat. Ezen három, bronzból öntött, meztelen kisgyermek látszik, amint szárnyaikkal verdeső kacsákat igyekeznek elkapni. A mozgalmas jelenetet képező, naturális ábrázolásmódú alakok minden oldalról körbeveszik a sziklát, így körüljárható szoborcsoporttá alakítva azt.
A kacsák szájából vékony vízsugarak törnek elő, így alakítva csobogó szökőkúttá az alkotást.
Kühmayer Róbert 1883. november 1-én született Pozsonyban, 1972. február 27-én halt meg Bécsben. Szobrászatot Budapesten és Párizsban tanult. Hosszú életéből nagyjából 36 évig Magyarország polgára volt, 26-26 évig Csehszlovákiáé, illetve Ausztriáé. Életéből majdnem hatvan évet Pozsonyban töltött, 1945 után, mivel német nemzetiségűként tartották számon, el kellett hagynia szülőföldjét.

Pontos helyszín, címAndrás király tér - Šafárikovo námestie
Készíttető nevePozsony város