Neológ zsinagóga

Neológ zsinagóga

Pozsonyban fél évszázada még három zsinagóga állt. A legrégebbi, ortodox zsinagógát az 1960-as évek elején, a neológ zsinagógát pedig az 1960-as évek végén rombolták le. Csupán a Heyduk utcai, 1920-as években épült neológ zsinagóga maradt fenn, ez jelenleg is működik. Az 1930-ban még vagy 15 ezer fős pozsonyi zsidóság a holokauszt és annak következményei miatt mára 600 főre apadt.
„A Hal-tér északi sarkán, részben a Szilágyi Dezső utcára, részben a Vártelek útra kiérve áll a neológ zsidó hitközség mór stílben, színes téglákból épült szép és hatásos zsinagógája. Épült a régi Napudvar-ház egy részének helyén 1894-ben Milch Dénes műépítész tervei szerint Fiegler Sándor pozsonyi építőmester által 180 ezer koronányi költségen.“

Pontos helyszín, címHal-tér - Rybné námestie
Készíttető nevezsidó hitközség
LétrehozóMilch Dénes műépítész, Fiegler Sándor építőmester
FeliratPamätaj! (Emlékezz!)
Mettől meddig volt használatban19-20. század
ForrásinformációkDr. Ortvay Tivadar,Pozsony város utcái és terei, A város története utca – és térnevekben, Pozsony, 1905, Wigand F. K. Könyvnyomdája, 160. oldal. * http://ujszo.com/napilap/regio/2012/06/25/ujra-all-a-zsinagoga
Neológ zsinagóga
Neológ zsinagóga