Palugyay palota

Palugyay palota

A Chateau Palugyay, vagyis a Palugyay palota Ifj. Feigler Ignác építész tervei szerint, palladiánus stílusban épült. Egyszerre szolgált lakhely- és borüzemként, kiterjedt pincerendszerével együtt. A 19. század végén a közeli vasútállomással föld alatti borvezeték kapcsolta össze. A Lamacsi út (Prágai út) 1-es szám alatti épület teljes egészében fennmaradt, a rendszerváltás óta a külügyminisztérium használja, főleg reprezentációs célokra. Legutóbb 2002-ben újították fel.

“A Lamacsi-út (Blumenauerstrasse). Ezen az Ujváros területéhez tartozó, de már a vámsorompón kívül levő nagy út a Stephania-útnak Lamacs felé vezető folytatását teszi. Ezen út mentén feküsznek a Palugyay-, a Schmidt- és az Eisvogel-féle nagy borkereskedő-házak és pincék, melyekből kivált a Palugyay-félék Pozsony látnivaló nevezetességét teszik. E pincék s a felettük álló Chateau-Palugyay 1872-ben épültek s 1873-ban avattattak fel ünnepélyesen. Idegenek mint nevezetességet tekintik meg e földalatti nagyszerű borraktárt s 1879-ben Jókai Mór is megszemlélte azt, miről egyik fővárosi lapban külön tárcában emlékezik meg. A Palugyay Jakab által megalapított üzlet élén ma fia Palugyay József áll, ki 1859-ben állott be Párisban Chevetnél a Hotel Mirabeauban szolgálatba, de 1861-ben visszatérve belépett az apai üzletbe, Ferenc testvérével együtt ezt magas szinvonalra emelte, úgy hogy mint világfirma nagy hírnévnek örvend.”

Pontos helyszín, címLamacsi út 1. - Pražská ulica 1.
Készíttető nevePalugyay Jakab
LétrehozóIfj. Feigler Ignác, építész
Készítés céljának ismert okalakhatás, vállalkozás
Gondozását felügyelikülügyminisztérium
Forrásinformációkhttp://www.pozsonyikifli.sk/hu/Friss-kifli/Tortenelem/Palugyay-es-fiai-a-pezsgo-pozsonyiak.html * Dr.Ortvay Tivadar, Pozsony város utcái és terei, A város története utca- és térnevekben, Pozsony, 1905, Wigand F. K. Könyvnyomdája, 316-317. oldal.
Palugyay palota
Palugyay palota