Nester-palota

Nester-palota

A Nester-palota a hajdani Kossuth Lajos tér déli térfalában, utcafronton, zárt sorú beépítésben, saroktelken áll. Josef von Nester építtette 1856-ban, klasszicista stílusban, Feigler Ignác tervei szerint. A kissé szabálytalan négyszög alaprajzú, három szintes, négy szárnya középen kis udvart közrezáró, nyereg tetős épület főhomlokzata nem a térre, hanem délnyugaton a Rigele utcára néz. A héttengelyes, szimmetrikus szerkesztésű homlokzat közepén nyílik a főkapu. Ezt az első emeleten a kapu fölé ugró erkély, illetve az azt tartó, a kaput két oldalt keretező faun-szobrok emelik ki. A szobrokat és az első emeleti ablakok alatt látható, kőből faragott reliefeket A. Brandl szobrász készítette. A homlokzatot a párkány fölé emelkedő, elegáns timpanon koronázza.
A 2. világháború végéig tulajdonosai által lakott palotát az 1945-ös államosítás után a Szlovák Tudományos Akadémia fenntartásában adminisztratív épületként, iroda funkcióval használták. Ma Németország nagykövetsége működik itt.

GPS48.140794, 17.106661
Pontos helyszín, címKossuth Lajos tér (ma: Hviezdoslav tér) 192/10. - Hviezdoslavovo námestie 192/10.
Készíttető neveJosef von Nester
LétrehozóFeigler Ignác, építész / A. Brandl, szobrász