Kampfmüller-Wollmann síremlék

Rigele Alajos alkotása a Szent András temető védett értékeinek listáján Kampfmüller Károly síremlékeként szerepel (III/3-as szektor), de nem csak ő, hanem felesége, gyermekként meghalt lánya és sógornője, Wollmann Elma is itt van eltemetve.
Wollmann Elmát (1856-1929) a magyar pedagógiatörténet is számon tartja. A pozsonyi állami felsőbb leányiskola igazgatója volt, tankönyveket írt és szerkesztett, majd ő írta meg az iskola 25 éves történetét is.
Fericsán Kálmán Mestertanítók és tanítómesterek című pedagógiatörténeti munkájában az alábbiakat olvashatjuk működéséről:
“Impozáns kiállítású, szép és tartalmas iskolatörténeti munka ismerteti a pozsonyi tanítónőképző munkáját és ezen belül az iparoktatást. Wollmann Elma – e nagyszerű mű – szerzője az intézet második igazgatója volt. A Sorbonne-t végzett tanítónő 1876 és 1881 között a magyar gazdasszony országos egyesület árvaháza polgári iskolájának tanára is volt.”
Cikke a Paedagogiai Plutarchban (I. Bpest, 1886. Zirzen Janka életrajza.)

Munkái:
1. Franczia olvasókönyv felsőbb leányiskolák V. és VI. osztályai számára. Pozsony, 1891. (2. kiadás. Bpest, 1897., Ism. Nemzeti Nőnevelés. 1892.)
2. A pozsonyi m. kir. állami tanítóképzőintézet huszonötéves fennállásának története és jelen állapota 1871-1896. két képpel. Pozsony, 1897.
3. A pozsonyi m. kir. állami tanítóképzőintézet ötéves története és jelen állapota 1896-1901. Pozsony. 1901.

Pontos helyszín, címSzent András temető - Pray utca - Ondrejský cintorín - Ul. 29 augusta
Készíttető neveKampfmüller család
LétrehozóRigele Alajos szobrász
FeliratKampfmüller Károly / m. kir. pénzügyi tanácsos / és pénzügyigazgató-helyettes / 1851 – 1910 / Kampfmüller Károlyné / született Adele Wollmann / 1854 – 1927 / Andrea / 1885 – 1894 / Wollmann Elma / m. kir. tanítónőképzőintézet ny. igazgatója. / 1856. X. 8. – 1929. 1. 6. / R. I. P. (Requiescat in pace - Nyugodjék békében)