Segner kúria

Segner kúria

A Segner-kúriát 1648-ban Andreas Segner gazdag kereskedő építtette. Északi reneszánsz stílusban épült és homlokzata gazdagon díszített. A kúriában született Segner János András (Pozsony, 1704. október 9. – Halle, 1777. október 5.) a magyar természettudós, matematikus, orvos, fizikus, aki a természettudományok és matematika elismert professzoraként működött Halléban, Göttingenben és Jénában.  A Vödric-pataknál lévő családi malomban próbálta ki annak a vízikeréknek az első példányát, melyet később róla neveztek el.

Pontos helyszín, címMihály utca 7. - Michalská ulica 7.
Készíttető neveAndreas Segner
Készítés céljának ismert okalakás
FeliratHAS AEDES. M. E. PO. EX / FUNDAMENTO EREXIT. / ANDREAS SZEGNER ANO, / 1648 VIR TUTE PARTA DURANT.
Segner kúria
Segner kúria