2024. április 25.

A fallal erősített pozsonyi polgárváros déli szélén, a Dunára nyíló Halász-kapu melletti saroktelken a késő Árpád-kor óta részben erődítés, részben pedig polgárház állt. A 18. század végén a környék képét alapvetően megváltoztatta a fölöslegessé váló, a város fejlődését akadályozó városfalak lebontása. Ezt követően 1845-ben egy új, négyemeletes, két utcára néző ház épült ide, idősebb Feigler Ignác tervei alapján. Elnevezését a ház tulajdonosa, Kern Endre után kapta, aki a városban nagy népszerűségnek örvendő kávéházat, cukrászdát és éttermet üzemeltetett az épületben.
A városi empire stílusú Kern-ház két utcai homlokzata egyenrangú, 7 illetve 8 tengelyes. Emeleti ablakai fölött tagolt szemöldökpárkányok ugranak ki. Koronapárkányai fölé a homlokzatok tengelyében egy-egy kisebb attika emelkedik. A sétatér felőli oldalon nyíló földszinti főbejárat fölé négy kőoszlop által tartott, díszes kovácsolt vas korlátos erkélyt építettek.
Az épület emeletein lakóhelyiségek, míg földszintjén étterem működik. A ház lekerekített sarkán nagy méretű bronz tábla hirdeti, hogy az étteremben 1938-ban Nehru indiai miniszterelnök és lánya, Indira Ghandi – későbbi miniszterelnök – is megfordult, Vladimír Clementis szlovák kommunista politikus társaságában. Utóbbi személy ellentmondásos történelmi alak, őt szokás “szlovák Rajkként” emlegetni. Magyarellenes, nacionalista politikus volt, aki mindent megtett a magyarok Csehszlovákiából való kiüldözése érdekében. A magyar-szlovák “lakosságcsere” (tkp. a felvidéki magyarok erőszakos kitelepítése, jog- és vagyonfosztása) idején külügyminiszterként kulcsszerepet játszott e genocídium létrehozásában és nemzetközi elfogadtatásában.

Pontos helyszín, címKossuth Lajos tér 26. (1889-ig Sétatér) - Hviezdoslavovo námestie 26.
LétrehozóFeigler Ignác építész