Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2021. május 11.

Kempelen Farkas lakóháza

Kempelen Farkas lakóháza

A legenda szerint a Duna utca és a Kempelen Farkas-utca (Klemens utca) sarkán áll a „nagy varázslóként” emlegetett feltaláló, Kempelen Farkas háza, amelyben élt és alkotott.
Az ír származású bevándorló szülők gyermeke 1734. január 23-án született Pozsonyban. Apja, Kempelen Engelbert főharmincados, anyja, Spindler Anna patríciuslány (polgárlány). Bátyja, János katonai pályára lépett.
Tanulmányait szülővárosában, majd Győrben, Bécsben és Rómában végezte. Filozófiát, jogot tanult. Az utolsó polihisztorok egyike volt, jártas a művészetekben, a természet- és mérnöki tudományokban, nyolc nyelven beszélt és verselt, emellett szorgos hivatalnokként szolgálta a Habsburgokat.
Huszonegy évesen latinról németre fordította Mária Terézia törvénykönyvét, 23 évesen már udvari tanácsos, 25 évesen a magyarországi sóbányák felügyelője lett. 1767-ben kormánybiztosként ő irányította Bácska betelepítését, közreműködött a pozsonyi hajóhíd építésénél. Megtervezte a pozsonyi vár vízvezetékét, a schönbrunni kastély szökőkútrendszerét, megoldotta a budai Vár vízellátását, foglalkozott egy Száva-Adria-csatorna építésével. Ő készítette a budai Várszínház terveit, és irányította a kivitelezést. Rézmetszéssel is foglalkozott, 1789-től a bécsi Művészeti Akadémia tagja volt.
Tökéletesítette a gőzgépet, megszerkesztette a turbina ősét, írógépet konstruált a vakok részére, mozgatható betegágyat készített a himlőben megbetegedett császárnő részére, talán ennek is köszönheti, hogy nemesi rangra emelték. 1798-ban, 43 évi szolgálat után nyugdíjazták, megkapta a Szent Római Birodalom Lovagja címet. Példás családi életet élt hű társa Gobelius Anna Mária oldalán.
Élete végén I. Ferenc császár – talán mert gyanúsnak találta jakobinus kapcsolatai miatt – megvonta járadékait, így a 18. század egyik legragyogóbb elméje szegénységben halt meg 1804. március 26-án Bécsben.
Számtalan találmánya közül kortársait beszélőgépe és sakkozó automatája nyűgözte le legjobban. Kempelen 1791-ben adta közre Az emberi beszéd mechanizmusa című tanulmányát, amellyel megalapozta a tudományos igényű fonetikát. Elméletének igazolására huszonkét év alatt elkészítette gyermekhangon megszólaló, a hangképző szervek működését utánzó masináját.
Sakkautomatája, amelyet gyermekjátéknak, mechanikai tréfának nevezett, kora legnagyobb szenzációja lett. Az 1769-ben bemutatott, töröknek öltöztetett emberi alak alacsony szekrény mögött, egy széken ült, és az előtte lévő sakktáblán játszott. Az egész világot bejáró gépezet olyan ellenfeleket győzött le, mint Napóleon, II. Frigyes porosz király és Edgar Allan Poe. A gép a partner szabálytalan lépése esetén reklamált. Az automatában törpe lapult (ez mára bebizonyosodott), de a játékost olyan zseniális mechanikai és optikai trükkökkel tudta elrejteni, hogy az ajtók kinyitásakor csak fogaskerekek látszottak. A titkot Kempelen életében senki sem tudta leleplezni, a szerkezet 1854-ben elégett.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésPozsony [Bratislava]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.145082, 17.117506
Pontos helyszín, címDuna utca 32. - Dunajská ulica 32.
Készítés időpontjaismeretlen
Készíttető neveismeretlen
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaismeretlen
Felirat-
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://www.mtva.hu/hu/sajto-es-fotoarchivum/6704-kempelen-farkas-feltalalo-polihisztor-280-eve-szueletett * http://www.pozsonyikifli.sk/hu/Konyvek/KEMPELEN.html * https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kempelen_Farkas_cikk_Pesti_H%C3%ADrlap_Vas%C3%A1rn * https://hu.wikipedia.org/wiki/Kempelen_Farkas#/media/File:Racknitz_-_The_Turk_3.jpg apja_1930_dec14_portrait.jpg
Rövid URL
ID15624
Módosítás dátuma2016. december 25.
Kempelen Farkas lakóháza
Kempelen Farkas lakóháza
Kempelen Farkas lakóháza
Kempelen Farkas lakóháza
Kempelen Farkas lakóháza
Kempelen Farkas lakóháza
Kempelen Farkas lakóháza
Kempelen Farkas lakóháza

Hibát talált?

Üzenőfal