I. világháborús emlékmű

A Zergehegy alján, a Koliba Film-stúdió bejáratához közel található az a Mária-kápolna, melyet a 13. honvéd őrszolgálatos pótszázad állíttatott az I. világháború emlékére. Ebben a században szolgált Rigele Alajos szobrász is, aki Pastinszky Mihály szobrásszal közösen alkották ezt az emlékhelyet.
A magyar honvédek a kápolna szobrocskájául Szűz Mária Kis-Jézust kezében tartó szoborkompozícióját rendelte meg az emlékhely megalkotójától, nem véletlenül, hiszen az első világégés idején védőszentként, jóformán minden magyar katona magánál tartott, az említett szenttel kapcsolatos emblematikus, hadba indulás előtt megáldott ereklye (medailon, fénykép, pici szobrocska) egy-egy darabját.

Kategóriatájház, kézművesház
Pontos helyszín, cím A 203-as trolibusz végállomásától kb. 250 méterre.