Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. július 14.

Mihály kapu

Mihály kapu

A Mihály-kapu az egykori négy, a Pozsonyt védő középkori kapu egyike. Nevét a közelében egykor állt, rég lerombolt szent Mihály-templomról és a kapu előtt lévő település nevéről kapta. A „külváros” felől a kapuhoz a a barokk Szent Mihály hídon juthatunk el az egykori vizesárok felett. A város középkori erődrendszerének egyetlen épségben megmaradt kapuja. Első ütemben – a 14. század végén, a 15. század elején, tehát Luxemburgi Zsigmond uralkodásához köthetően – rakták le alapjait és építettek egy emeleti szintes tornyot. 1511 és 1513 között megmagasították, majd 1753 és 1758 újra átépítették. Ekkor nyerte el mai formáját; azaz ekkor került rá a legfelső nyolcszög alaprajzú ráépítés és az azt koronázó, nagy méretű és rendkívüli minőségű, részben áttört vörösrézzel fedett barokk toronysisak. 51 méter magasságban, a sisak tetején áll a sárkány felett diadalmaskodó Szent Mihály arkangyal szobra, melyet 1757-ben Eller Péter pozsonyi rézműves készített. A toronynak mind a négy oldalán óralap van.
Jelenleg a toronyban régi fegyverkiállítás és a városi erődrendszer történetéről szóló kiállítás tekinthető meg. A toronyból szép kilátás nyílik az óvárosra, Pozsony nevezetes emlékeire.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésPozsony [Bratislava]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapot
GPS48.145098, 17.106817
Pontos helyszín, címMihály utca 22 - Michalská 22
Készítés időpontja14. század vége
Készíttető nevePozsony város
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okavédelmi, közlekedési
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációkhttp://www.muemlekem.hu/hatareset/Mihaly-kapu-Pozsony-291, http://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0017/7.html
Rövid URL
ID9709
Módosítás dátuma2015. november 19.
Mihály kapu
Mihály kapu
Mihály kapu
Mihály kapu
Mihály kapu
Mihály kapu
Mihály kapu
Mihály kapu
Mihály kapu

Hibát talált?

Üzenőfal