Blanarovits-síremlék

A Szent András temetőben legalább két tucat olyan síremlék van, amelyeket Rigele Alajos készített. Amellett, hogy szinte mindegyik kitűnő szobrászati munka, a legtöbbnek várostörténeti jelentősége is van, hiszen a síremlékek többségén Rigele elhelyezte az elhunyt portrédomborművét is. A kivételek közé tartozik a Blanarovits családnak állított síremlék, amelyet a Fájdalmas anya szobra díszít. A sírba először először Marie Blanarovits-ot temették 1916-ban, de a szlovák műemléki hivatal adatbázisa szerint a síremléket, csak 1931-ben Franz Blanarovits 1930-ban bekövetkezett halála után állították. Valószínű, hogy Marie és Franz Blanarovits Blanarovits József / Jozef Blanarovits (1889 – 1966) pozsonyi festő és grafikus hozzátartozói, talán a szülei voltak. Lehetséges az is, hogy a síremlék éppen az ő megrendelésére készült. Blanarovits és Rigele is tagja volt az 1884 és 1945 között működő Pozsonyi Képzőművészeti Egyesületnek (Pressburger Kunstverein). A síremlék a III/3-as szektorban van felállítva.

Pontos helyszín, címPray utca – Szent András temető – Ul. 29. augusta - Ondrejský cintorín
LétrehozóRigele Alajos szobrász
FeliratMARIE / BLANAROVITS / GEB. VERBATOVICS / 1854 – 1916 / FRANZ / BLANAROVITS / 1843 – 1930 / HUGO GÖCSÖG / 1880 - 1946