Iván Béla sírja

Iván Béla sírja

A Dunáninneni Evangélikus Egyházkerület Közgyűlésének jegyzőkönyve alapján Iván Bélát, a pozsonyi líceum helyettes tanárát, ugyanoda rendes tanárnak nevezik ki, 1910. június 24-én. Az egyházkerület 1912 évi augusztusi Pozsonyban megtartott rendes közgyűlésének jegyzőkönyve a következőket rögzíti: “A lýceum tanári testületében a folyó iskolai évben is változás állott be. Mindnyájunk igaz fájdalmára és szomorúságára 1911. évi szeptember 24-én, életének 27-ik, működése 5-ik évében elhunyt Iván Béla Rezső rajztanár. Élete virágjában elhúnyt tanárt gyászol benne a lýceum, aki kiváló tehetségénél fogva a legszebb reményekre jogosító jövő elé tekinthetett. A korán elköltözöttnek emléke legyen áldott!”
A pozsonyi evangélikus líceum szabadkézi rajz tanáraként, fiatal művészként „a naturalizmusnak volt híve, természet után rajzoltatott vagy festetett csendéleteket és tájképeket, szénrajzokban, olajfestésben is” írja róla Štefan Krčméry.

GPS48.147946, 17.099223
Pontos helyszín, címA kecskekapui evangélikus temető - bejárat a Báró Jeszenák János út felől - Šulekova ulica
LétrehozóMahr
FeliratIVÁN BÉLA / LYC. TANÁR / 1885 - 1911. / LEÁNYA / NÓÉMI / 1909 - 1930. / ÉS NEJE / SZÜL. ROBINEK ADÉL / 1887 - 1937.
Iván Béla sírja
Iván Béla sírja