A munka és a művészetek allegóriája

Pozsony ezen városrésze a 20. század elején kishivatalnokok és munkások lakhelye volt. Az átgondolt városfejlesztést jelzi, hogy gyakorlatilag minden utcában találunk színvonalas művészeti alkotást. A Dobrovits Mihály utca 10 szám alatti lakóépület utcai homlokzatát Tóth István a Munka és a művészetek allegóriája című nagy méretű bronzreliefje díszíti. A szlovák műemléki jegyzék szerint az épület 1910 körül készült. Tóth István (Szombathely, 1861. november 9. – Budapest, 1934. december 12.) magyar szobrászművész.Tanulmányait a bécsi Akadémián végezte, majd Budapesten telepedett le. 1908-ban részt vett a Bartha Miklós szoborpályázaton. Számos egyházi tárgyú szobrot, nyilvános emléket és zsánerfigurát mintázott. A formaszépségre való törekvést naturalista fölfogással egyesíti. A szombathelyi Szent Quirin templomban nyugszik, sírhelyét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság „A” kategóriában a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította.

Pontos helyszín, címDobrovits Mihály utca 10. - Dobrovičova ulica 10.
LétrehozóTóth István, szobrász