Mangold Lajos síremléke

Történész, tanár, tankönyvíró, bibliográfus. Pozsonyban született 1850-ben.
A gimnáziumot Nagyszombatban és Pozsonyban végezte, egyetemi tanulmányokat 1869?-1874-ig Bécsben folytatott. 1775-től az aradi főreálgimnáziumban a történelem és földrajz rendes tanára, majd 1880-tól a budapesti egyetemen lett helyettes tanár. 1881-től az egyik fővárosi főreálgimnáziumban tanított történelmet, földrajzot és német nyelvet. Egyúttal az ókori történet és a keleti népek történetének magántanára volt az egyetemen. A berlini történeti társulat levelező tagja lett. Főként egyetemes történettel foglalkozott, de jelentős bibliográfiai tevékenységet is kifejtett. Számos tankönyvet és kézikönyvet írt. Részt vett a Pallas Nagy Lexikon (az egyetemes történeti szócikkek szerkesztője volt) és a Révai Nagy Lexikon munkálataiban.
Meglehetősen rossz állapotban lévő síremlékét az I.1/2. szektorban találhatjuk.

Pontos helyszín, címPray utca – Szent András temető – Ul. 29. augusta - Ondrejský cintorín
FeliratDr. Mangold Lajos / a budapesti tud. egyetem nyilv. rk. tanára / 1850-1912 / Viszontlátás a reményünk.