Rigele Alajos kapuszobrai a Diakonissza házon

Az evangélikus egyház pozsonyi diakonissza otthona 1912-1914-ben készült. Tervezője Julius Schmidt volt. Az épület felavatására 1914. május 3-án került sor.
A Védcölöp (ma: Palisády) és a Kornhuber (ma: Bradlianska) utcai kapuk fölött elhelyezett szobrokat Rigele Alajos készítette.
A Védcölöp utcai szobrok (domborművek) témája az ifjúság tanítása, nevelése.
Az egyik oldalon lelkészt és egy kezét imára kulcsoló fiút látunk, a másikon egy diakonissza nővért, aki egy kislányt tanít olvasni.
A Kornhuber utcai szárny volt a Diakonissza Anyaház. A két jelenet a diakonissza nővérek hivatásához kapcsolódik: aggok és elesettek gondozása, gyermeknevelés.
Az épület jelenleg is az evangélikus egyház intézményeinek ad otthont.

Pontos helyszín, címVédcölöp utca 27. - Palisády 27.