Salvator gyógyszertár

A pozsonyi Salvator gyógyszertárat Lippay György hercegprímás, esztergomi érsek alapította még a 17. században. Működtetői a pozsonyi jezsuiták voltak. Később a városban többször költözött, számos helyen működött, különféle tulajdonosok kezén.
A patika mai, öt szintes épülete a dóm közelében, 1894-ben épült fel, Rudolf Adler tervei szerint, neoreneszánsz stílusban. A vakolatdíszektől roskadozó homlokzat központjában, a földszinten áll Jézus Krisztus egész alakos, kb. életnagyságú szobra, amely Rigele Alajos ismert, pozsonyi születésű szobrászművész alkotása. A földszinti patika fölött 4 szinten, összesen 10 lakást alakítottak ki. A homlokzat érdekessége a – ma Pozsonyban gyakorlatilag példa nélkül való – három nyelvű: magyar, német és szlovák felirata, ami egy aprócska visszatükröződése az 1918 és 1945 sorstragédiái előtti háromnyelvű városnak. A patikában 1727-ből származó, híres, teljes épségben fennmaradt, barokk patikabútorzat volt. Ez az épület privatizációja során – kalandos körülmények között – egy gyűjtőhöz került, így ma nem is Pozsonyban őrzik.
A patikát 1950-ben államosították, de tovább működhetett, egészen az 1996-os bezárásáig. Ezután sok és alig átlátható, ingatlanspekuláció-gyanús ügylet zajlott és zajlik ma is a gyógyszertár igencsak frekventált helyen lévő, pompás épülete körül. Ennek ma látható eredményeképp a ház földszintje üresen áll, pusztul.

Pontos helyszín, címUrak utcája 35. - Panská 35.
LétrehozóRudolf Adler építész, Rigele Alajos szobrász