Szent Mihály híd

Szent Mihály híd

A torony előtt levő boltiv az egykori vonóhídhoz tartozott. Az ezen való sötét gyalogátjárót régebben tréfásan Csók utcának nevezték.
A város felőli részen Szent László lovas képe volt látható, mely ma már nyomát vesztette. A vásár tér felé néző részen a régi felirat: Omne Regnum in se ip sum divisum de solabitur 1723., ma is megvan még. A városárkon átvezető, ma is fennlevő hídon Szent Mihálynak és Nepomuki Szent Jánosnak legújabb (1897-ben) a pozsonyi szépészeti egyesület által restaurált szobrai állnak. E hídról festői kép kinálkozik a szemnek a régi városárokba s az annak mentén épitett házcsoportokra.
Ez árokban volt a régi lövölde, amely miatt a városárok e részét lőároknak nevezték. E lövölde a vasárnapi mulatság és a céllövésben való gyakorlás szinteréül szolgált. Egy 1608. évi rézmetszeten egy céltábla által van jelölve. E lőárokban tartottak 1750-től 1780-ig drámai előadásokat.

Pontos helyszín, címMihály-kapu utca (történelmi utcanév) - Hurbanovo námestie
Készíttető nevePozsony város
Készítés céljának ismert okaközlekedés
Gondozását felügyeliPozsony város
ForrásinformációkOrtvay Tivadar: POZSONY VÁROS UTCÁI ÉS TEREI, Óváros, Kalligram, Pozsony, 2008, 15. oldal
Szent Mihály híd
Szent Mihály híd