Pröhle Henrik evangélikus lelkész sírja

1870. január 30-án született Rábakövesden. Eleinte atyja oktatta, majd Rábabogyoszlón, Alsószelestén, Sopronban tanult, ahol a teológiát is végezte. Majd külföldre ment és 1892 októberében a hallei egyetemre iratkozott be. 1893 október elsején Kőszegre hívták segédlelkésznek. Itt 1897 őszén másodlelkész, 1903 szeptemberében első lelkész lett. Innen Pozsonyba vitték lelkésznek, a pozsonyi gyülekezet egyhangúlag választotta meg lelkészének, és 1905. szeptember 24-én lépett uj hivatalába, ahol 1919-ig főjegyzői tisztet viselt a dunáninneni egyházkerületben. 1934-ben teológiai díszdoktorrá tette a pécsi egyetem.

Grüneberg Károly és családja sírkertjében van eltemetve. Neve külön kis táblán szerepel.

GPS48.146886, 17.098401
Pontos helyszín, címA kecskekapui evangélikus temető - bejárat a Báró Jeszenák János út felől - Šulekova ulica - VIII. szektor
Készítés időpontja1950 után
FeliratDr. PRÖHLE HENRIK / EVANG. LELKÉSZ / 1870 - 1950
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://digit.drk.hu/?m=lib&book=3&p=2292 (Zoványi Jenő: Magyarországi protestáns egyháztörténeti lexikon) * /http://zope.lutheran.hu/honlapok/protestans/felvidek/pozsony/lelkeszek/prohle