Palugyay-palota

Palugyay-palota

A Palugyay házként emlegett épületet Palugyai Jakab (pozsonyi vendéglős, a Zöldfa szálló tulajdonosa, Liptó vármegyei birtokos) egyik fia, Ferenc építtette Rumpelmayer Viktor tervei alapján.
„A Főtér- és Zöldszoba utca sarkán, egy magas nyeregtetős ház állott, melynek toronyszerű alkotása a középkori városi ház jellemző tipusát tette. Magassága miatt közönségesen Burgnak nevezték. E ház az 1573. évi városi látképen is fel van tüntetve. Pozsony legidősb házának tartották s egy ezen a házon létezett felirat szerint Pozsony e háztól vette volt eredetét. A mult században a báró Mednyánszky, ujabban a Samarjay- családé volt, kitől Palugyay Ferenc szerezte meg vétel utján, ki is aztán 1882-ben helyébe a mai, francia Mansard-stilben tartott szép bérházat épitette.” ( Ortvay T.)

Pontos helyszín, címFő tér 6. - Hlavné námestie 6.
Készíttető nevePalugyay Ferenc
LétrehozóRumpelmayer Viktor építész
Készítés céljának ismert okalakások
ForrásinformációkDr. Ortvay Tivadar: Pozsony város utcái és terei, A város története utca – és térnevekben, Pozsony, 1905, Wigand F. K. Könyvnyomdája, 120. oldal. * http://www.pozsonyikifli.sk/hu/Friss-kifli/Tortenelem/Palugyay-es-fiai-a-pezsgo-pozsonyiak.html * http://www.bratislava-travel.sk/pamiatky/category/d71e2f5b0e63f1ffc0ab/list/2/article/58a0252f24cded4c160b935138f1aad7.xhtml
Palugyay-palota
Palugyay-palota