Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. június 19.

Havas Boldogasszony kegyhelye

Havas Boldogasszony kegyhelye

Ez a kegyhely a pozsonyi Kálvária közelében található. 1678-1679 majd 1712-1713 években Pozsonyban döghalál dúlt. Ezek után fogadalmi kápolnákat építettek. Egyet a Kálvárián, egyet a Mélyúton Szűz Mária tiszteletére, itt a Madonna plasztikája volt elhelyezve. Jordánszky Elek tanúskodása szerint ezeket a Lautermann család építette, hálából a megmaradásért. A Kálvária stációinak és e kápolnáknak az őrei: Balázs és Jeromos remeték. A Madonna plasztikája homokkőből készült, 45×50 cm-es a mariacelli kegyszobor utánzata. Brokát ruhába van öltöztetve. A ruhából csak az Istenanya feje és a kisded Jézus látszik. Jordánszky Elek többször ájtatoskodott e kegyszobor előtt sok más zarándokkal együtt. A Boldogasszony kápolnájában olykor szentmise is volt a Mélyúton. 1820-1825 között Schneider József pozsonyi plébános, a társaskáptatan kanonokja, Szűz Mária apátja a mélyúti kis kápolna helyén újat épített, húsz méter hosszút, tíz méter széleset, önkéntes adományokból Pozsony város segítségével, Rudnay Sándor esztergomi hercegprímás engedélyével, Feigler Ignác építész munkájával, későbarokk stílusban. 1824. IX: 15-én ezt az új kápolnát Straiter József pozsonyi prépost fölszentelte, és a Madonna kegyszobrát a kápolna főoltárán helyezte el. A kápolna és környéke a pozsonyi Szent Márton-plébánia tulajdonát képezte. A városból és a környékből naponta érkeztek zarándokok, de főként augusztus 5-én, Havas Boldogasszony ünnepén.
1933. augusztus 5-én történt a pozsonyi Kálvária-plébánia önállósulása. Dr. Okánik Lajos a város plébánosa, protonotárius kanonok az ünnepi mise után dr. Jantausch Pál nagyszombati adminisztrátor megbízásából ezen új plébánia vezetését átadta P. Olaovszki Manszvét ferences provinciálisnak. Egy ideig plébániatemplomként a Havas Boldogasszony kápolnája szolgált. Az 1943-1948-as években fölépült az új plébániatemplom a lebontott, 1824-ben épült Mária-kápolna helyén, Fuchs és Vécsey építészek tervei szerint. 1948. október 3-án konszernálta dr. Lazik Ambrus a papság és a hívőnép nagyszámú jelenlétében. Ennek a templomnak 50 m magas tornya volt (ugyanis most már le van bontval), hossza 45 m, szélessége 19 m, háromhajós, modern épület. Főoltára, és szentségháza fölött a régi kegyszobor pompázik. Mária a kisded Jézussal megkoronázva. A szentély dísze monumentális mozaik: Ecce mater tua! Simkovics akademikus festő műve ez.
Alább a hegyoldalban a mélyúti Lourdes-i barlang. Kömyékét és területét magnóliák, ezüstfenyők díszítik. Eredetileg kőbánya volt a kápolnák kőanyagának fejtésére. 1892-ben Szapáry Ilona grófnő a pozsonyi hívek segítségével a kőbányát átalakította. A Lourdes-i szobrot a textilgyár munkásai adományozták. A mélyúti kegyhely együtt a Kálváriadomb kegyhelyével a pozsonyi hívek igen látogatott kegyhelye. A kőbánya fala tele márvány hálatáblákkal (3906 darab). Szlovák, német, magyar, latin stb. nyelven olvashatók e márványba vésett dokumentumok, különösen az I. és II. világháború korszakából. Pozsony – Mélykút kegyhelye megközelíthetó vasúton és közúton. Főbúcsúja minden Mária-ünnep és Mária-nap.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésPozsony [Bratislava]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapot
GPS48.157747, 17.098949
Pontos helyszín, címMély út - Hlboká cesta
Készítés időpontja18. század
Készíttető neveLautermann család
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okahálából a megmaradásért
Gondozását felügyelikatolikus egyház
Forrásinformációkhttp://www.bucsujaras.hu/pozsonymelyut/index.html
Rövid URL
ID9800
Módosítás dátuma2015. november 27.
Havas Boldogasszony kegyhelye
Havas Boldogasszony kegyhelye
Havas Boldogasszony kegyhelye
Havas Boldogasszony kegyhelye
Havas Boldogasszony kegyhelye
Havas Boldogasszony kegyhelye
Havas Boldogasszony kegyhelye
Havas Boldogasszony kegyhelye
Havas Boldogasszony kegyhelye
Havas Boldogasszony kegyhelye
Havas Boldogasszony kegyhelye
Havas Boldogasszony kegyhelye

Hibát talált?

Üzenőfal