Georg Raphael Donner szobra

A pozsonyi szobrokat felsoroló listában alkotóként G. Schwianter van megnevezve és társszerzőkként Hegedus, Kulcsár és Caissera.
A kis térről a Szent Márton dómhoz felvezető lépcső mellett bal oldalt áll Georg Raphael Donner (1693-1741) szobrász mellszobra. “A kis, neobarokk kovácsoltvas kerítés mögött (a kerítés eredetileg Mária Terézia 1921. október 27-én csehszlovák légiósok által elpusztított szobrát szegélyezte), egyszerű, hasáb alakú posztamensen álló mellszobor a jobbra néző Donnert fiatal felnőttként, szétnyíló kabátban, hajadonfőtt ábrázolja.” A mellszobor alatt a felirat: 1693 G.R. DONNER 1893. Ebből a két dátumból az adódik, hogy a mellszobor születésének 200. évfordulójára készült.
Georg Raphael Donner (1693-1741) 1928-tól 10 évig Pozsonyban Esterházy Imre esztergomi hercegprímás szolgálatában állt és dolgozott magyar főúri udvaroknak. „1734-ben szerződést kötött az érsekséggel a süttői márványbánya bérletére.”
Legjelentősebb alkotása a pozsonyi dóm Szent Márton főoltára, melyből már csak a Szent Márton és a koldus szobor látható a mellszobortól néhány méterre álló dómban.
„Az európai szobrászat és a klasszicizáló késő barokk művészet egyik kiemelkedő egyénisége, Georg Raphael Donner (Eßling/Bécs XXII. kerülete, megkeresztelve 1693. május 25.-Bécs, 1741. február 15.) több generáción keresztül hatott a magyar szobrászatra.”
Divald Kornél: a Pozsonyi szoborválság c. írásából: Donner Rafael, „aki Bécsben született, külföldön tanult, de akit legalábbis oly joggal vallhatunk a magunkénak, mint azokt a magyar művészeket, akik korán elszakadtak hazájuktól, a külföldön dolgoztak…”

GPS48.141697, 17.105249
Pontos helyszín, címSzékesegyház tér - Rudnayovo námestie, a Szent Márton dóm melletti kis téren a lépcső mellett
LétrehozóG. Schwianter, Hegedus, Kulcsár és Caissera, szobrászok
Felirat1693 G. R. DONNER 1893