Nimfa és őz szökőkút

A szobor a tér hossztengelyében, annak déli végéhez közeli fasorban, kb. a szobor alkotójáról elnevezett Rigele utca csatlakozásának magasságában, szabadon áll.
A belváros egyik reprezentatív, a Dunához közeli, hosszú terén (neve korábban Sétatér, Kossuth Lajos- és Radetzky tér is volt) áll a pozsonyi születésű szobrászművész Rigele Alajos szobra, a „Nimfa és őz”. A bájos szobor egy ülő nőalakot ábrázol, aki kezét egy álló őzön nyugtatja. Az alkotás egy kerek alaprajzú, kis szökőkút központi részét képezi. A Bécsben és Rómában tanult Rigele számos más köztéri alkotást is jegyez Pozsonyban, de alkotott épületszobrászati elemeket, háborús emlékműveket és síremlékeket is szerte az országban és külföldön egyaránt. A Nimfa és őz szoborcsoport modelljét még 1938-ban készítette el. 1940-ben bekövetkezett halála azonban megakadályozta abban, hogy az eredetileg bronz anyagúnak tervezett köztéri alkotást elkészítse. A ma látható szobrot végül a város kérésére, az elhunyt szobrász emlékének adózva Kühmayer Róbert öntötte ki műkőből 1942-ben.

Pontos helyszín, címKossuth Lajos tér - Hviezdoslavovo námestie
Készíttető nevePozsony város