Mária árva-menedékház

A pozsonyi árvaházat 1831-ben alapították, de ekkor még nem mai helyén működött. Az Újváros festői helyén, a környező domborzat által kijelölt vonalú Mély út oldalában, teraszon elhelyezkedő, ma is fennálló épületét 1900-ban emelték Melzer S. tervei alapján, eklektikus stílusban. A nem teljesen szimmetrikus kialakítású, középen tompa szögben megtört tengelyű alaprajz leghangsúlyosabb eleme a vaskos toronyként megfogalmazott, négytengelyes középső tömb, melyben a főbejárat is nyílik. A portál fölötti mozaikképet Lotz Károly alkotta. A kontyolt nyeregtetős épület tetősíkját számos, jobbára díszítő jellegű tetőépítmény, ablak, tornyocska teszi változatossá. A vakolatlan, vörös téglás épületnek csak földszintjén, párkányain és nyílászáróinak keretezéseként találunk vakolt felületeket. Az épületben, amelyet 1893-tól a Paulai Szt. Vince-rendi irgalmas nővérek vezettek, helyet kapott egy kápolna is, melyet a Szeplőtelen Szűz nevére avattak fel.
A ház előtt kis, kerítéssel körbevett park található. Az épületben ma általános iskola működik.

Pontos helyszín, címMély út 4. - Hlboká cesta 4.