Artz-kereszt

Artz-kereszt

A ferences templom előtt álló kereszt eredetileg a közeli Szent András temetőben állt. A talapzaton lévő, 1808-ra (1888-ra ?) datált felirat arra az áthelyezésre utal, amikor a keresztet (a temetőn belül) a sírhelyről a temetőkápolna fala mellé helyezték át.
Bizonyára a német nyelvű felirat is 1808-ból való. Itt az elhunyt neve “Joh. Jos. Az”-ként szerepel. A név megtalálható a pozsonyi Szent Márton plébánia 1793-as halotti anyakönyvében. Josephus Artz – faber serarius (lakatos mester). Bár nincs rá adat, a kereszt készítője valószínűleg maga Joseph Artz.
A kereszt a XX. században került a mostani helyére.

Pontos helyszín, címFerenciek tere - Františkánske námestie
LétrehozóJoseph Artz
Készítés céljának ismert okavégtisztesség
FeliratGewidmet / dem Herrn Joh. Jos. Az genannten Bürger und Schlossermeister von seinen ..... / gestorben seines Alters 79 Jahre den 19. Juli 1793 / - / Kegyeletből a pozsonyi magyar kath. aut hitközség ...... ..... helyreállíttatta és ide helyeztette. 1808
Artz-kereszt
Artz-kereszt