Vendégfogadó a Zöld Fához

Az egykori pozsonyi Sétatér keleti végében, a színház és a Redout közelében álló, ma igen nívós, négycsillagos szálloda helyén már a 13. században is fogadó állt A hattyúhoz néven. 1760-tól pedig A három zöld fához címzett vendéglő működött itt. Az épületet 1838-ban Johann Lőwy, a Pozsonyt Nagyszombattal összekötő, Magyarországon elsőnek számító lóvasút-vonaligazgatója vásárolta meg. (Kezdetben a lóvasút pozsonyi végállomása is itt, a hotel közelében, az egykori Koronázó téren volt, a Duna partjához közel.) 1844-46-ban Feigler Ignác tervei alapján emeletet húzott az épületre és át is nevezte a műintézményt “A zöld fához” névre. Az addig földszintes ház alaposan átalakult: háromszintessé vált, udvari szárnyakat kapott, homlokzatát pedig egységesen, a klasszicizmus jegyében alakították ki. E modern szállodában nyílt meg 1905-ben Elektrobioscop néven Pozsony, de egyben a mai Szlovákia területének első mozgókép-színháza, mozija.
A Zöld Fához szállónak már a 19. század közepétől komoly konkurenciát jelentettek a szomszédos, hasonló műintézmények, szállodák, kávézók, különösen pedig a vele közvetlenül szomszédos Savoy, amelynek kínálata szinte azonos volt. E verseny 1913-ban szűnt meg, amikor három szomszédos épület egyesítése (egybeépítése) és a mai, közös homlokzat kialakítása nyomán a Savoy és a Zöld fa helyén, Carlton néven megnyílt a régi-új luxushotel Palugyay Károly és felesége, Antónia vezetésével. Mai építészeti képét M. M. Harminc szlovák építész tervei szerinti átalakítás nyomán nyerte el, 1925-29-ben.
A hatalmas intézmény a 2. világháborút követő államosítása után is tovább működött egészen a ’80-as évekig, amikor bezárták. Igényes rekonstrukcióját követően, 2001-ben nyitotta meg újra kapuit, mint luxusszálloda.
A 250 éves intézmény vendéglistáján sok kiemelkedő személyiség szerepel, a politika, tudomány, s királyi házak képviselői.
Palugyay Jakab a legismertebb vendéglős a reformországgyűlések idején Pozsonyban, s a képviselők gyakran látogatják. Palugyay 1848-ban átveszi a Zöldfa szálló vezetését is. A krónika szerint Kossuth is sűrün jár ide, és szívesen fogyasztott mandulakrémmel vagy diókrémmel töltött kifliből. Állítólag a mandulás kiflit valamivel jobban szerette.

A Zöldfa szálló aztán örökre beírja nevét a magyar történelembe is, amikor 1848. március 17-én Kossuth Lajos ennek erkélyéről hirdeti ki Magyarország újjászületését, miután az előző nap V. Ferdinánd király megbízta Batthyány Lajos grófot az első független magyar minisztérium megalakításával. Az erkély ma is megvan, méghozzá Cegléden, a Református Nagytemplom kertjében, ahol a helyi Kossuth-múzeum helyeztette el egy állványzaton 1996-ban.
Palugyai Jakab még egy emlékezetes tettét őrzi a hagyomány: amikor a szabadságharc leverése után orosz katonák szállták meg a várost, akik ki akarták vágni a Séta tér fáit tűzifának, a híres vendéglős azokat megmentette úgy, hogy a saját tűzifakészletét bocsátotta az oroszok rendelkezésére.

Pontos helyszín, címKossuth Lajos tér 1. - Hviezdoslavovo námestie 1.
LétrehozóFeigler Ignác, építész