Kecske-kapui evangélikus temető

A Kecske kapui evangélikus temető a harmadik evangélikus temető az Óvárosban. Az első a Mihály-temető volt, ennek helyén ma a Szentháromság-templom áll. A második a Konvent és a Líceum utca közötti parcellán volt, itt temették el Bél Mátyást és más jelentős evangélikus személyiségeket. Helyén ma az evangélikus iskolák épületei és bérházak állnak. A további, már felszámolt temetőt a Virágvölgyben létesítették, a récsei vámnál. Ennek katolikus és evangélikus része volt, amit gesztenyesor választott el. Ez máig szegélyezi az utcát.
A Kecske kapui temetőt 1783-ban nyitották, kertek és szőlők közt. Fásították és vásárlással folyamatosan bővítették további telkekkel. 1868-ban ifj. Feigler Ignác kápolnát épített. Az ő szakrális építményei a 19. század romantikus elképzeléseit tükrözték, ezért a kápolna is neogotikus jellegű. Ma a baptista egyház tulajdonában van.
A temetőben számtalan jelentős evangélikus személy nyugszik – kiváló egyházi személyiségek -, a mecénás Jeszenák-család, a mártír halált halt Rázga Pál és felesége, Janko Jesenský író, Dr. Gutherová-Mayerová és sokan mások. Több itt található emlékmű a főként 19. századi temetkezési építészet értékes alkotása.

GPS48.147123, 17.099621
Pontos helyszín, címA kecskekapui evangélikus temető - bejárat a Báró Jeszenák János út felől - Šulekova ulica
Készíttető neveevangélikus egyház
Létrehozóifj. Feigler Ignác