Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2023. június 9.

Scherz Károly-emléktábla

Scherz Károly-emléktábla

Gimnáziumi tanulmányait és a bölcseletet Pozsonyban, a hittudományokat Győrött végezte. Pappá szentelték 1830. január 31-én. Tizenhárom évig volt káplán, azután adminisztrátor a pozsonyi Lazarethben négy évig. 1849-ben belvárosi, 1855-ben zuckermandli (váralja) helyi káplán lett.
Több mint hatvan éven keresztül működött példás lelkipásztorként. Scherz pátert a hívei imádásig szerették, mert az ő lelkipásztorságának egész ideje alatt mint valódi lelkipásztor híveinek, kivált a szegényeknek valóságos atyja volt, minden bajban segítőjük, veszedelemben védőjük, nyomorúságukban áldozatkész támogatójuk volt. Tragikus halála (1888. szeptember 18-án a Kórház utcában egy szekér elütötte és sérüléseibe másnap belehalt) után több mint 20 000 ember kisérte utolsó útjára. 1908-ban, halálának 20. évfordulóján, emléktáblát helyeztek el a templom falán.
A táblára ez a felirat került: „Vaszójai Sherz Károlynak, a Terézváros felejthetetlen és érdemdús lelkipásztorának emlékére emelte Pozsony szab. kir. város lakósága 1908. évben”.
Scherz páter nagy állatbarát híreben is állt, aki nem bírta nézni az állatok kínzását. Ő volt az, aki saját költségén kivitelezte azt, hogy a gyepmester a kutyákat nem a barbár dróthurokkal, hanem bőr és kaucsuk borította eszközökkel fogta be.
A templom melletti – ma már nem létező – kis tér egészen 1957-ig Scherz páter nevét viselte.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésPozsony [Bratislava]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapot
GPS48.140202, 17.097761
Pontos helyszín, címMária Terézia út 3 - Žižkova 3
Készítés időpontja1908
Készíttető nevePozsony szab. kir. város lakósága
LétrehozóRigele Alajos szobrász
Készítés céljának ismert okaemlékezetmegőrzés
FeliratVaszójai Sherz Károlynak, a Terézváros felejthetetlen és érdemdús lelkipásztorának emlékére emelte Pozsony szab. kir. város lakósága 1908. évben
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttps://hu.wikipedia.org/wiki/Scherz_K%C3%A1roly * https://www.kozterkep.hu/~/24895/Scherz_Karoly_emlektabla_Pozsony_1908.html
Rövid URL
ID10326
Módosítás dátuma2016. január 17.
Scherz Károly-emléktábla
Scherz Károly-emléktábla
Scherz Károly-emléktábla
Scherz Károly-emléktábla
Scherz Károly-emléktábla
Scherz Károly-emléktábla
Scherz Károly-emléktábla
Scherz Károly-emléktábla

Hibát talált?

Üzenőfal