Rákóczi ház

Rákóczi ház

“A Ventur- és a Szilágyi Dezső utcák sarkán álló, a Blasy – örökösök tulajdonát tevő ház eredetileg Pozsony legpompásabb házai közé tartozott, ami mai, kivált belső elhanyagoltsága mellett alig képzelhető. A Rákóczyak uri lakóháza volt az, mely hátsó kapunyilással is birt. Ma bérházul szolgál s benne van elhelyezve a kerületi betegsegélyző-pénztár. Alakult ez 1893 jan. 1-sején az 1891 évi 14-iki törvénycikk alapján. Hatásköre kiterjed Pozsony városra, aztán Pozsony-vármegye pozsonyi, felső-csallóközi, alsó-csallóközi és malackai járásaira 22 nagy és 151 kis-községre. A pénztár tagjainak a száma egyre növekszik, az első esztendőben 9400, 1903-ban 12269, 1904-ben már 13095. 1901 nov. 1-től a pénztár központi rendelő intézetében ambulatorium is van, mely reggeli 9 órától esti 7 óráig tart. Az ambulatoriumot 1904-bem 10499 beteg látogatta. Van a pénztárnak Pozsonyban 6, a vidéken 18 orvosa, a pénztár vidéki ügyeit 30 bizalmi férfi – jobbára körjegyző- intézi. A pénztár bevétele alapitásától 1904. dec. 31-ikéig összesen 2.344,306 kor. 71 fillér.”

Pontos helyszín, címVentur-utca 2. - Ventúrska 2.
Készítés időpontjakb. 16-17. század
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkDr. Ortvay Tivadar, Pozsony város utcái és terei, A város története utca – és térnevekben, Pozsony, 1905, Wigand F. K. Könyvnyomdája, 626. oldal.
Rákóczi ház
Rákóczi ház