Jeszenák palota

Jeszenák palota

A Fő tér egyik elegáns épülete, melyet a Pozsony megyében kiterjedt birtokokkal rendelkező báró Jeszenák-család építtetett a 18. században egy korábban itt álló, középkori ház helyén épült. A saroktelekhez alkalmazkodó, “L” alaprajzú, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, két emeletes, nyeregtetős palota barokk stílusú. Térre néző homlokzatát egykor erősen befolyásolták a falakat erősítő pillérek. Ezek 19. század végén történt elbontásakor román kori kőfaragványokat: oszloptöredékeket találtak. Ma homlokzatát jón fejezetes pilaszterek tagolják. A ház sarkán, kőből faragott kartusban az építtető család címere látható.
A ház tér felőli szárnyában ma a görög nagykövetség működik, míg Halász-kapu utcai földszintjén cukrászdát találunk.

Pontos helyszín, cím A Fő tér 4. - Hlavné námestie 4.
Készíttető nevebáró Jeszenák-család