Pintér Ráfael sírja

Pintér Ráfael sírja

Pintér Rafael, OFMCap – Ordinis Fratrum Minorum Capuccinorum – (Tata, 1867. febr. 4.-Pozsony, 1925. nov. 11.): házfőnök. – Tatán a piarista algimnázium 1-4. osztálya után 1881. IX. 15-én lépett a kapucinus rendbe. A középiskola 5-8. osztályát a rend tatai és bazini házaiban végezte. 1884: Budapestre helyezték, ahol 4 évig a tudományegyetemen hittudományt és pedagógiát hallgatott, melyből vizsgát is tett. 1888: Nagyszombatban szerpappá szentelték. Bécsben helyettes magyar hitszónok és kriptaőr. 1889: Budapesten hittanári vizsgát tett, VI. 4: Bécsben pappá szentelték. IX: Pozsonyban a rend biblikum és héber nyelv tanára. 1892: egyházjogból és történelemből szigorlatot tett, mely tárgyakat 7 évig tanította. 1897: Esztergomban középiskolai hittanári vizsgát tett. 8 évig a pozsonyi evangélikus líceum római katolikus hittanára, 1893: az orsolyiták akkor megnyitott pozsonyi római katolikus polgári leányiskolájának és a tanítóképző intézetének a hittanára. 1892-99: a pozsonyi rendházban magyar hitszónok is, miután megalapította az addig nem létezett pozsonyi vasárnap délutáni magyar istentiszteletet. 1895: bejárta Korfu szigetét, Görögországot, részben Szíriát, Palesztinát, Egyiptomot, 1899: az osztrák tengerpartot, Karintiát és Stájerországot, 1900: Ausztriát és Bajorországot. 1902: Rómában, Nápolyban és Capri szigetén járt, 1903: és 1904: beutazta a Felvidéket és Galíciát. 1909-10: Pozsonyban házfőnök. Papi és pedagógusi működése mellett szerepet vállalt a pozsonyi magyar szervezetek (így többek között a Toldy Kör) munkájában is.
Síremlékét, mely az Az András-temető II. szektorában található, Rigele Alajos Krisztus-reliefje díszíti.
Művei:
– Nyolc nap a szentföldön. Rövid úti vázlatok saját tapasztalata nyomán. Pozsony, 1898. (előbb a Néplapban)
– A Pálffy-laktanya telkének szabályozása. Uo., 1909. (németül is)

Pontos helyszín, címSzent András temető - Pray utca - Ondrejský cintorín - Ul. 29 augusta
Készíttető nevebarátai, tisztelői és tanítványai
LétrehozóRigele Alajos, szobrász
Készítés céljának ismert okakegyeleti okok
FeliratConsumatum est. / Főtisztelendő / P. Pintér Ráfael / áldozópap, tanár / 1867. febr. 4. + 1925. nov. 11. / A hit és a tudás maghintőjének, / a magyar kultúra apostolának / állították barátai, / tisztelői és tanítványai. / Áldott legyen emléke!
Pintér Ráfael sírja
Pintér Ráfael sírja