Michaelis Vilmos sírja

Michaelis Vilmos ág. ev. lyceumi tanár, szül. 1829-ben Pozsonyban; lyceumi s bölcseleti tanulmányait, valamint a theologiai tanfolyamból egy évet szülővárosában végezte. 1849-ben a bécsi protestáns theologiai tanintézetet látogatta és ugyanezen év telén letette Pozsonyban a theologiai candidaticumot. Majd philologiai tanulmányainak kiegészítése czéljából meglátogatta a berlini, göttingai és bécsi egyetemeket, miközben egy előkelő családnál nevelő is volt. 1853-ban a pozsonyi ág. ev. lyceumhoz rendes tanárnak választatott meg; 1878-93-ig szakadatlanul a lyceum igazgatója is volt. 1878-95-ig Pozsonyvárosi törvényhatósági bizottsági tag volt. A magyarországi ág. ev. egyház 1891-93. egyetemes zsinatán a pozsonyi evang. lyceumot képviselte és mint a zsinat egyik jegyzője működött. Nyugalomba vonult 1893-ban. Jeles tanár és érdemes igazgató volt. 1905-ben halt meg Pozsonyban.
Irodalmi munkássága: Szerkesztette a pozsonyi ág. hitv. evangelikus lyceum Értesítőjét az 1878-79. iksolai évtől az 1892-93. iskolai évig.

GPS48.148091, 17.099480
Pontos helyszín, címA kecskekapui evangélikus temető - bejárat a Báró Jeszenák János út felől - Šulekova ulica
LétrehozóFEIGLER
FeliratMICHAELIS VILMOS, 1829 – 1905, nyug. ág. h. evang. lyceumi igazgató – tanár, a Ferencz Józsefrend lovagja.