Grüneberg Károly és családja nyugvóhelye

Grüneberg Károly kefegyára Pozsonyban, egyike a legrégibb cégeknek, mely 1834 óta fennáll. A gyárat Grüneberg Károly és József alapították. A gyár területe a 12.000 négyszögméter, melyen 17 épület áll. A gyár üzemét 1904-ben a fogkefe gyártásra is kiterjesztette s e réven úttörő szolgálatokat végzett a Koh-i-noor, Cosmos márkanevűekkel Magyarországon és a világban.
Az üzem fokozatosan fejlődött, az első világháború előtti években már közel 1000 embert foglalkoztatott. Az alapító 1918-ban bekövetkezett halála után a vállalat vezetését az alapító kisebbik fia, Wilhelm Grüneberg vette át. A gyárnak 1935-től Mosonmagyaróváron is működött fióküzeme. Carl Grüneberg és Wilhelm Grüneberg a pozsonyi közéletben is szerepet vállalt. (W G: Svetská správa evanjelického a. v. zboru v Bratislave)
Wilhelm Grünebergnek, mivel német nemzetiségű volt, a második világháború után el kellett hagynia Pozsonyt, 1967-ben Salzburgban halt meg.
A síremléken három név szerepel:
Carl Grüneberg (“Fabrikant”) 1843-1918
Irene Grüneberg, szül Frank 1862-1921
Carl Grüneberg (“Fabrikant”) 1881-1931
A síremléken lévő kereszt központjában a gyáralapító portréreliefje látható. Az arckép mellett – a kereszt szárain – egy-egy feliratos dombormű kapott helyet.
A baloldali mezőben: Írópultra könyöklő ember, tollal a kezében, sarjadó fa, vállán terhet cipelő férfi. A felirat egy sor Schiller “Lied von der Glocke” című verséből: “Arbeit ist des Bürgers Zierde” (Rónay György fordításában: “Polgárt munka ékesíti fel”)
A jobboldali mezőben: Fáról gyümölcsöt szedő nőalakok. A felirat a Schiller vers következő sora: “Segen ist der Mühe Preis” (“S áldás rajt a jutalom”)
A síremléken szerepel a készítő neve – Rigele.

A sírban van eltemetve Pröhle Henrik (1870, Rábakövesd – 1950, Pozsony) evangélikus lelkész, egyetemi tanár is. Az ő neve külön kis táblán szerepel.

GPS48.146906, 17.098400
Pontos helyszín, címA kecskekapui evangélikus temető - bejárat a Báró Jeszenák János út felől - Šulekova ulica - VIII. szektor
Készíttető neveGrüneberg család
LétrehozóRigele Alajos szobrász
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
Felirat Ruhestätte derFamilie carl Grüneberg / Carl Grüneberg, Fabrikant, 1843 - 1918 / Irene Grüneberg, geb. Frank 1862 - 1921 / Carl Grüneberg, Fabrikant, 1881 - 1931 / Arbeit ist des Bürgers Zierde / Segen ist der Mühe Preis
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0017/17.html (Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai, Pozsony megye) * https://www.kozterkep.hu/~/22785/Carl_Gruneberg_siremleke_Pozsony_1919.html * http://www.living.sk/data/hnonline/hnreality/200802/pdf/page05.pdf