Magyar Leszámitoló- és Pénzváltó Bank

A pozsonyi Fő tér egyik kevéssé ismert, a Halász-kapu utca torkolatában álló épületét a Magyar Leszámitoló- és Pénzváltó Bank számára építették.
A frekventált helyen lévő telek évszázados történelemmel rendelkezik. A parcella a középkor óta az Auer patrícius család birtokában volt, akikkel 1474-ben már Mátyás-király is üzletelt. Házukban egy ízben még Habsburg Mária királyné (II. Lajos özvegye) is megszállt. A 17. század második felében Auer Ernő a városban ekkor szorult helyzetben lévő evangélikus egyház elhivatott elöljárója volt, így egy időben a templom nélkül maradt közösség még istentiszteleteit is az Auer-házban tartotta. A házban az 1840-es évektől bank működött. Ezt az épületet vásárolta meg 1893-ban a bécsi tőkések által alapított és Pozsonyban fiókot nyitni akaró Magyar Leszámitoló- és Pénzváltó Bank. 1906-ban a korábbi épületet lerombolták és helyette 1911-ig felépíttették a mai banképületet.
Az utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, szimmetrikusan szerkesztett, magastetős, öt szintes palota szecessziós stílusú. Földszinti, hatalmas belvilágú, látványos portállal rendelkező, utcára nyíló szintjén kapott helyet a bankfiók, míg az emeleteken lakásokat alakítottak ki.
A házat 1999-ben igényesen felújították. Földszintjén étterem működik, míg az épület többi részét egy biztosító társaság használja.

Pontos helyszín, címFő tér
Készíttető neveMagyar Leszámitoló- és Pénzváltó Bank