Kutscherfeld-palota

Kutscherfeld-palota

Az Kutscherfeld-palota a Fő tér nyugati sarkában álló, 1762-ben emelt, barokk stílusú, három szintes, nyereg tetős épület. Két, vagy három korábbi, középkori ház telkén épült fel, hasznosítva ezek alapjait és egyes falrészleteit. A négyszög alaprajzú saroktelken álló ház utcai és udvari szárnyai egy kis, téglalap alakú udvar köré rendeződnek. Díszes, kőkeretes főkapuja, amely fölé az első emeleten kovácsolt vas korlátos erkély ugrik ki, a Fő térre néz.
A palota építtetője Leopold von Kutserfeld volt, aki 1760-tól a Magyar Kamara élén állt, és igazgatta a Habsburgok mosonmagyaróvári uradalmát. A ház tervezője valószínűleg Jakob Fellner lehetett. 1813-ban a palota vétel útján az Esterházy Imre gróf birtokába jutott. Az Esterházyak 1847-ben itt látták vendégül Anton Grigorjevics Rubinsteint. Az épületen egy 1959-ben elhelyezett emléktábla hirdeti, hogy e házban élt és alkotott a híres orosz zeneszerző és zongorista.
A házban ma Franciaország nagykövetsége, ill. a Francia Intézet működik.

Pontos helyszín, címFő tér 7. - Hlavné nám. 7.