2024. április 26.

A Mária Terézia út „legnevezetesebb történeti épülete az egykor gr. Szapéry-, aztán Kämper-, majd utóbb Scharfeneck-féle, szép címerrel díszített ház, mely ma „Arany korona” néven ismeretes. Az 1623. évi számadókönyv szerint e ház várszerűleg volt árokkal, felvonó híddal (dobogóval) ellátva. Ebben a házban tartotta a XVII. század kezdetén (1606) a Pozsonyban ujon alakult s Reis András eváng. udvari prédikátor vezetése alatt álló evángelikus hitközség a maga istentiszteletét.”
Az 1601-ben reneszánsz stílusban épült Kamper-ház ma a Régészeti Múzeumak ad otthont.

Pontos helyszín, címMária Terézia út 12. - Žižkova 12.
FeliratANDREAS REUSZ / MDCVI
Gondozását felügyeliRégészeti Múzeum
ForrásinformációkDr. Ortvay Tivadar: Pozsony város utcái és terei, A város története utca – és térnevekben, Pozsony, 1905, Wigand F. K. Könyvnyomdája, 357. oldal. * https://sk.wikipedia.org/wiki/Kamperova_k%C3%BAria
Kamper-ház
Kamper-ház