Rigele Alajos domborművei a Luther-házon

A Luther házat 1931-ben, az evangélikusok régi kórházának helyén építették Christian Ludwig és Augustin Danielis pozsonyi építészek tervei szerint szerint. A kvalitásos modern épület, mely minden modernitása ellenére beleilleszkedik évtizedekkel korábban épült környezetébe, a Palisádyn, az egykori Védcölöp utcában áll, az evangélikus egyház hivatali helyiségeinek és az evangélikusok kezelésében álló lakásoknak adott otthont. Két bejárattal és lépcsőházzal rendelkezik, homlokzata 2-1-5-1-2 osztású. A bejáratok fölé, a 48-as (bal oldali), illetve a 46-os (jobb) számok fölé kettesével az egyház, illetve főként a pozsonyi evangélikusok igen gazdag történetének kiemelkedő alakjait ábrázoló domborművei kerültek fel párosával, oly módon, hogy a középső portrék (a többivel ellentétben) szorosan egymás mellé helyezett párosképek.

Bal oldalra, a 48-as számhoz, felülről lefelé:
Luther Márton és Melanchthon Fülöp.
Joshua Wegelin (1604-1640) és Anton Reiser (1628-1686).
Bél Mátyás (1684-1749) és Ribiny(i) János (1722-1788).

Jobb oldalra, a 46-os számhoz, ugyancsak felülről:
Paul Gerhardt (1607-1676) és August Hermann Francke (1663-1727).
Vibeg János (1637-1700) és Weiszbeck János (1638-1695).
Stromszky Ferenc Sámuel (1792-1861) és Geduly Lajos (1815-1890).

A klasszikus homlokzati domborművek Rigele Alajos alkotói pályafutásának késői szakaszához tartozó munkái, a ház felépültekor kerültek a helyükre.

Pontos helyszín, címVédcölöp utca 48, 46. – Palisády 48, 46.
Készíttető neveevangélikus egyház