Városi Színház

Városi Színház

A színház jelenlegi eklektikus épületét 1885-1886 között építették Fellner Nándor és Helm Henrik építészek tervei alapján.
A színházat 1886 szeptember 22-én Városi Színház-ként nyitják meg a Bánk bán díszelőadásával. A megnyitón részt vett a teljes magyar kormány, Tisza Kálmán miniszterelnökkel. Az ünnepségen Jókai Mór is jelen volt (Lidércfény címmel „prológot” írt ez alkalomra), Erkel Ferenc pedig személyesen vezényelte a Magyar Királyi Opera előadását. A homlokzaton látható mellszobrokból Katona Józsefé erre az eseményre emlékeztet; a további brüsztökön Liszt, Mozart (helyén korábban Kölcsey szobra volt), Goethe, és Shakespeare. Az épület jelenleg az opera és a balett székhelye.

Pontos helyszín, címKossuth Lajos tér 1. - Hviezdoslavovo námestie 1.
Készítés időpontja1885-1886 között