Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2023. március 29.

Rómer Flóris szobra

Rómer Flóris szobra

A művészettörténész, festőművész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, nagyváradi nagyprépost-kanonok, a magyar régészet és műemlékvédelem egyik kezdeményezője, “atyamestere” és a 19. századi történetírásunk meghatározó alakja, Rómer Flóris Ferenc Pozsonyban született 1815-ben a Lakatos, később egy ideig róla is elnevezett utcában.
Az Országos Régészeti és Embertani Társulat már a millennium évében, 1896-ban adománygyűjtést indított egy Pozsonyban felállítandó Rómer-szobor javára. A kezdeményezést a város képviselő testülete anyagilag is támogatta. Stróbl Alajos szobrász nemsokára el is készítette a mellszobor mintáját, amely évekig Pozsony polgármesterének dolgozószobáját díszítette.
Ortvay Tivadar 1902 júniusában Pozsony magyar nyelvű napilapjában, a Nyugatmagyarországi Híradóban jelentetett meg egy cikket, amelyben beszámolt arról, hogy Pozsony polgármesterével, Stróbl Alajos szobrászművésszel és Forster Gyula miniszteri biztossal közösen jelölték ki a Ferenciek terén azt a helyet, ahová a később bronzba öntött szobor kerül.
A sok huzavona után végül 5 évet kellett várni, hogy a bronzszobor Pozsonyban átadásra kerüljön. A Magyar Orvosok és Természetvizsgálók 34. közgyűlése alkalmából avatták fel 1907. augusztus 25-én a Ferenciek terén.
A szobrot Rómer szülőháza irányába nézett. 1998-ban, a tér “rendezése” alkalmával a szobrot mai helyére, a régi városháza egy sarkába “dugták el”. Az áttelepítés alkalmával kő talapzatát is alaposan megrövidítették – nyilván, hogy “illeszkedjen” új, az előzőnél sokkal szűkebb helyszínéhez.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésPozsony [Bratislava]
Besorolásországos
Létezéslétező
Állapot
GPS48.143714, 17.108932
Pontos helyszín, címFő tér 1. - Hlavné námestie 1.
Készítés időpontja1907. augusztus 25.
Készíttető neveOrszágos Régészeti és Embertani Társulat
LétrehozóStróbl Alajos
Készítés céljának ismert okaemlékezetmegőrzés
FeliratRómer Flóris
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációkhttp://www.muemlekem.hu/hatareset/Romer-Floris-szobra-Pozsony-1117 * http://www.pozsonyikifli.sk/hu/Friss-kifli/Tortenelem/Romer-Floris-szobranak-megkoszoruzasa-1907-augusztus-25-.html * https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3mer_Fl%C3%B3ris
Rövid URL
ID9829
Módosítás dátuma2015. november 30.
Rómer Flóris szobra
Rómer Flóris szobra
Rómer Flóris szobra
Rómer Flóris szobra
Rómer Flóris szobra
Rómer Flóris szobra

Hibát talált?

Üzenőfal