Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. április 24.

Petőfi Sándor emléktáblája Pozsonyban

Petőfi Sándor emléktáblája Pozsonyban

A pozsonyi magyarok által csak Blaskovics-háznak nevezett épület homlokzatán 2011. december 5-én leplezték le Mag Gyula felvidéki szobrászművész bronzból készült alkotását. Petőfi szívesen jött Pozsonyba, és ez lehet az oka, hogy a századfordulón komoly Petőfi-kultusz alakult ki a városban. Ennek első konkrét jele volt, hogy a Toldy-kör kezdeményezésére 1900. március 15-én emléktáblát helyeztek el a Blaskovics-ház falára. Arra a házra, amelyben lakott a “pozsonyi diétán” szorgoskodó költő. Az eredeti, Petőfi-tábla a második világháború után rejtélyes körülmények között eltűnt, szövege azonban fennmaradt.
Szalatnai Rezső Petőfi Pozsonyban című könyvében így ír: „Ekkor költözik el Ujházytól s mosolygó képpel vonul át a közelben lévő Apácapályára (később Bél Mátyás utca). Ott a 25. Számú Blaskovits-féle házba, mely a fő útvonalról, a Szárazvámról is jól látható, kap szobát, hátul az udvarban, egy szabónál, aki kosztos-diákokat tart. Egy Portier nevű líceumi diák, ugyancsak aszódi ismerős, volt a dicséretes lakáskereső. Nyilván a szolgálatkész diák segített a költőnek a „költözködésben” is, elöl haladva az országoshírű vándorbottal és tarisznyával, boldogan, hogy a híres ismerős közelébe került.”

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésPozsony [Bratislava]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.148173, 17.105679
Pontos helyszín, címApácapálya utca 27. - Panenská 27.
Készítés időpontja1900 - 2011
Készíttető neve1900 - Toldy-kör / 2011 - Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság
LétrehozóMag Gyula szobrász
Készítés céljának ismert okaEmlékezetmegőrzés
FeliratEbben a házban lakott Petőfi Sándor 1843 május és június hónapban. Kegyeletes emlékül a pozsonyi Toldy-kör. 1900. márczius hó 15-én. Felújította a Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság 2011 szeptemberében."
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://www.hirek.sk/multunk/20111205150913/Felavattak-Pozsonyban-a-Petofi-emlektablat.html / Szalatnai Rezső: Petőfi Pozsonyban, Csehszlovákiai Magyar Könyvkiadó, 1954, 87. oldal
Rövid URL
ID9322
Módosítás dátuma2015. október 6.
Petőfi Sándor emléktáblája Pozsonyban
Petőfi Sándor emléktáblája Pozsonyban
Petőfi Sándor emléktáblája Pozsonyban
Petőfi Sándor emléktáblája Pozsonyban
Petőfi Sándor emléktáblája Pozsonyban

Hibát talált?

Üzenőfal