Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. február 22.

Pozsony városfalának megmaradt szakasza

Pozsony városfalának megmaradt szakasza

Pozsony városának első erődítésére valószínűleg a tatárjárás után került sor, a 13. század második felében (szabad királyi várossá 1291-ben lett). A 14. század középső harmadában már megvolt mind a négy városkapuja, napjainkra azonban csak az északi Mihály-kapu maradt fenn (többször átépített, modernizált formában. Más források szerint ekkor még csak az északi Szent Mihály-kapu, a keleti Szent Lőrinc-kapu és a nyugati Vödrici-kapu állt, a déli Halász kaput a 15. század elején építették.
Pozsony városfalának végső középkori kiépítésére Zsigmond uralkodása idején, a 15. század első évtizedeiben került sor (Zsigmond egyébként is sok figyelmet fordított Pozsonyra: a város pénzverési és címerhasználati jogot is kapott tőle). A teljes körülkerített terület csaknem 22 hektár volt, ami a későbbiekben rendkívül szűkösnek bizonyult, a folyamatosan kiépülő külvárosokkal együtt csaknem 100 hektáron a 17. század elején újabb fallal vették körül.
A török veszély elmúltával a városfalak gátjai lettek a város fejlődésének. Mária Terézia végül 1775-ben rendelte el a lebontásukat.
A Zsigmond-kori erődítésnek csupán a nyugati szakasza maradt fenn, nem véletlenül, hiszen ez a várhegy keleti szélén áll, vagyis errefelé nem terjeszkedhetett a város. A fal kettős rendszerű, egy alacsonyabb külső és egy magasabb (körülbelül 8 méter) belső kőfalból áll, a kettő közt árokkal (természetesen volt külső árokrendszer is, aminek nem maradt nyoma). A falat félkör alaprajzú, változatos bástyák tagolják: a külső falon, a belsőn, illetve összezárva a két kőfalat. A Szent Márton székesegyháztól északra megmaradt (és természetesen részben rekonstruált, azaz visszaépített) észak-déli irányú városfal belső falán rekonstruálták az egykori külső fa gyilokjáró egy részletét is.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésPozsony [Bratislava]
Besoroláshelyi
Létezéseltűnt
Állapot
GPS48.143268, 17.104235
Pontos helyszín, címVártelek utca ma Óvárosi út - Staromestská
Készítés időpontja13 -17. század
Készíttető neveismeretlen
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okavédelmi
Felirat-
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációkhttp://www.muemlekem.hu/hatareset/show/819
Rövid URL
ID23874
Módosítás dátuma2019. február 21.
pozsony-varosfal (3)
pozsony-varosfal (4)
pozsony-varosfal (5)
pozsony-varosfal (6)
pozsony-varosfal (10)
pozsony-varosfal (11)
pozsony-varosfal (13)
pozsony-varosfal (14)
pozsony-varosfal (15)
pozsony-varosfal (16)

Hibát talált?

Üzenőfal