Magyar királyi állami kórház

„A magy. kir. állami kórház főarcvonalával az Eindlicher-utcára (Americké námestie), éjszaki szárnyával az Ország-útra (Radlinského ulica), déli szárnyával s bejárójával az Erzsébet-utcára (Mickiewiczova ulica) tekint. Összesen 18.573 négyzetméternyi területet foglal el. E nagy intézetet 1850-ben alapította a kormány 640.000 koronányi költséggel, 1864. okt. 14-én adta át rendeltetésének, időközönkint 1899-ig több rendbeli melléképületekkel és pavilonokkal gyarapította. Vannak külön épületei az elmebajosok és fertőző betegek számára. Magyarországi Sz. Erzsébetről címzett csinos kápolnája az udvarra, halottas háza az Ország–útra ér ki. Az igazgató orvoson kívül működik ez intézetben 5 főorvos, 7 másodorvos, 1 kórboncnok és 2 bennlakó orvosgyakornok. Egyéb teendők végzésére 59 alkalmazottja van, betegápolással pedig 44 Sz. Keresztről nevezett irgalmas testvér és 42 világi ápoló illetve ápolónő foglalkozik. 1864-1899-ig összesen 137.411 beteget gyógykezeltek az intézetben. Azóta évi betegforgalma összesen 6-7 ezer egyén. Az intézet 800 ágyra van berendezve s fenntartására 520.664 korona szükségeltetik.”

Pontos helyszín, címErzsébet-utca 13. - Mickiewiczova ulica13.
Készíttető nevea magyar kormány
Létrehozóifjabb Feigler Ignác (1820-1894) építész
Készítés céljának ismert okagyógyítás
Gondozását felügyeliaz illetékes minisztérium
ForrásinformációkDr. Ortvay Tivadar: Pozsony város utcái és terei, A város története utca – és térnevekben, Pozsony, 1905, Wigand F. K. Könyvnyomdája, 48-49. oldal.