Garzuli-Schilson-féle ház

“A Főtér és az Apponyi-utca sarkán álló régi Garzuli-, utóbb báró Schilson-féle ház ma szintén az Első Takarékpénztár tulajdona. Feltünik monumentálszerűségével, névszerint monumentális kapuzatával és támszerűleg kifelé düleszkedő, hamis rustika-modorban tartott faltövével. Ez építési modor a renaissance beköszöntésével városunkban is általános lett, mit nemcsak ezen főtéri, hanem a bástya-utcai házak is bizonyítanak. Az e ház sarkán még meglevő vaskampó arra szolgált, hogy abba akasztották a vasláncot, melylyel városházi tanácskozások alkalmakor az Apponyi-utcát elzárták, nehogy azon a kocsiközlekedés zaja a tanácskozást zavarja. Ma az épületben különféle városi hivatalok vannak elhelyezve, köztük a magy. kir. anyakönyvi hivatal is.”

Napjainkban Japán szlovákiai nagykövetsége található az épületben.

Pontos helyszín, címFő tér 2. - Hlavné námestie 2.
Gondozását felügyeliSzlovákiai Japán Nagykövetség
ForrásinformációkDr. Ortvay Tivadar: Pozsony város utcái és terei, A város története utca – és térnevekben, Pozsony, 1905, Wigand F. K. Könyvnyomdája, 121-122. oldal
pozsony-garzuli-schilson-haz (2)
pozsony-garzuli-schilson-haz (4)