Balassa palota

Balassa palota

A források szerint 1752-1762 között épült („A Lamberg-, most Széchen  Miklós-féle ház hajdan gr. Balassa János háza volt.” – Ortvay  T.) gróf Balassa János háza. Az építész feltehetőleg Franz Anton Hillebrandt (Bécs, 1719. április 2. – Bécs, 1797. január 25.), a kamara főépítésze lehetett, aki Pozsonyban több előkelő megbízó számára is dolgozott. Az épület sávozott földszintje a felső két emelet talapzatául szolgál, és hangsúlyosan elkülönül azoktól. A sima falfelületet az emeleten falsávok fogják át, melyek álló konzolokkal csatlakoznak a főpárkányhoz. A középtengelyben a közös timpanonnal összevont páros ablakok a tervező bécsi művén, az Ulfeld-palotán is szerepelnek. A piano nobile felett a második szinten az ablakok kisebbek, egyszerűbbek; ez a homlokzatbeosztás Hillebrandt minden palotáját jellemzi. A díszes kapuzat, a szoboralakok, a nagy címer és az oromzat szintén a középtengely kiemelését, méltó hangsúlyozását biztosítja.

Pontos helyszín, címSzilágyi Dezső utca 15.(korábban Úri utca - Herrngasse) - Panská ulica 15.
Készítés időpontja1752-1762 között
Készíttető nevegróf Balassa János
LétrehozóFranz Anton Hillebrandt építész
Készítés céljának ismert okalakás, reprezentatív célok
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://mmi.elte.hu/szabadbolcseszet/mmi.elte.hu/szabadbolcseszet/indexad46.html?option=com_tanelem&id_tanelem=649&tip=0 * Dr. Ortvay Tivadar: Pozsony város utcái és terei, A város története utca – és térnevekben, Pozsony, 1905, Wigand F. K. Könyvnyomdája, 516. oldal.
Balassa palota
Balassa palota