Csoma-palota

Csoma-palota

A Csoma-palota, vagy Csoma -ház a szűkebben vett központtól délre, attól kissé távolabb, az újkorban kiépült, elegáns Sétatér (később Kossuth utca) déli, Duna-felőli házsorában áll. Az utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, mai formájában hat szintes ház a tér legidősebb épülete. Magja 1778-ban épült fel, barokk stílusban, Georg Karl Zillack, jónevű építész tervei alapján. Eleinte az épület főleg lakás célt szolgált, illetve a legfelső emeleten iroda működött. A szabálytalan négyszög alaprajzú telket kitöltő, eredetileg csak két emeletes, mai méretét újkori emeletráépítések nyomán elért épület négy szárnya középen kis udvart ölel körül. Az épületben olyan egyedülálló lift-rendszer működik, melynek következtében a legfelső, beépített részhez csak lifttel lehet eljutni, hagyományos lépcsőn nem. A ház kultúrtörténeti érdekessége, hogy 1923-as látogatása során Albert Einstein is megfordult benne.

Pontos helyszín, címKossuth Lajos tér 6. - Hviezdoslavovo námestie 6.
LétrehozóGeorg Karl Zillack, építész