Meszlényi Jenő honvédezredes sírja

Meszlényi Jenő, honvédezredes sírja a temető betonfalánál, az I./2-es szektorban található. A síremlék már nincs meg, azt a temető melletti út építésekor elbontották, a kőből készült fedőlap azonban megvan. Előtte az avar alatt rálelünk arra a lapra is, melyre a „Meszlényi” nevet vésték.
Meszlényi Jenő ( Bakonyság, Kisdém-puszta, 1814. október 10. – Pozsony, 1900. június 20. ) nővére, Meszlényi Terézia révén Kossuth Lajos sógora. Pályafutását 1832-ben kezdte a 32. gyalogezredben, majd 1834–1838 között nemesi testőr, később főhadnagy a németbánsági 12. határőrezredben. 1848. július 31-én kilépett a császári és királyi hadseregből, a Honvédelmi Minisztériumban honvédszázados. Szeptember 6-ától, őrnagyi rangban a Hunyadi önkéntes csapat gyalogsági egységének parancsnoka. 1848. október 9-étől, alezredesi rangban a komáromi vár térparancsnoka. 1849. január 1-jétől ezredes, május 23-tól az Országos Főparancsnokság helyettes vezetője. A világosi fegyverletétel után Aradon raboskodott. November 16-án halálra ítélték, melyet 18 évi várfogságra módosítottak. 1850 nyarán kegyelmet kapott, Olmützből szabadult. Veszprém megyei birtokára vonult vissza és gazdálkodott. 1867 után uradalmi ispán Kaposvárott, ahol a Somogy-megyei, majd Pozsonyba költözése után az ottani honvédegylet tagja.

Pontos helyszín, címSzent András temető - Pray utca - Ondrejský cintorín - Ul. 29 augusta
Készíttető neveMeszlényi család