Városi munkásházak (Tízházak, Zehnhaus)

Magyarország vármegyéi és városai, Pozsony vármegye kötetének Egészségügy fejezetében Pávay Vajna Gábor dr. írja:
“Mint fontos egészségügyi haladásról, meg kell külön emlékeznünk a munkásházakról is. A városnak a Kárpát-utczában van 10 munkásháza, melyek 1900-ban pavillonrendszerben épültek, kertektől környezve. A mintaszerű beosztású házak mindegyikében 12 világos, napos lakás van a szükséges mellékhelyiségekkel, tehát összesen 120 lakás, még pedig 90 egyszobás (konyhával és kamrával) és 30 kétszobás lakás. Az egyszobás lakás évi bére 140, a kétszobásé 200 korona. Jelenleg jóváhagyását várja dr. Szántó Henrik városi mérnök terve, a mely szerint már 1905-ben felépülnek a Thuróczy-féle alapítványi házak hivatalnokok és részben munkások számára, még pedig négy 3 emeletes ház 112 lakással. Dicsérőleg kell megemlíteni a Dynamitgyár, a Sotllwerck, Hubert és Kühmayer-féle munkásházakat és a Schulpe-féle munkástelepet, melyek mind hozzájárulnak a munkások egészségének, anyagi jólétének és ethikai érzésének emeléséhez, nemkülönben szocziális bajaik részleges orvoslásához.”
„A városi munkás-lakóházak telepének keleti pavillonjai a Kárpát–utcára, míg éjszaknyugati pavillonjai a Szarvas-utcára érnek ki. A Munkás-lakóházak eszméje Kumlik Tivadar városi polgármester-helyettesben fogamzott meg városunkban s úgy valósult, hogy a város 1902-ben megvette 21 865 koronán Pingitzer András, Zechmeister Zsuzsánna, Macher Mihály, Pingitzerné szül. Macher Szabina és Albrechtné szül. Macher Erzse helybeli szőlőműveseknek az „Obere Eisgrübeln” szőlődűlőben fekvő, 1953 négyzetölnyi összkiterjedésű telkeit. E telkeken épültek aztán a munkás-lakóházak 1902-ben novembertől októberig való időben Feigler Sándor építőmester által, Kittler és Gratzl helybeli építőmestereknek a kereskedelemügyi m. k. miniszterium műszaki osztálya részéről fölülvizsgált tervei szerint 417,485 koronányi költségen. A telep 10 pavilonszerűen épített s egyenkint kétemeletes házból áll. Mindegyik házban van emeletenkint négy, egészben tehát 12 lakás, melyek mindegyike egy-két szobából, konyhából és éléstárból áll. Mindegyik házban van egy közös mosó és vasaló helyiség. Két-két ház között egy 93,4 négyzetöles kert van. A telek hosszában, a két ötös sorban épült házak között egy 8 méter széles út vezet. Egy-egy ház 70 négyzetölnyi területet foglal el. A telepen 120 egyén lakik. A gyermekek számára szükséges játszóterül egy a város által
1904-ben özv. Zechmeister Antalnétól 11,696 korona áron megvett s a lakóház-teleppel határos 742 négyzetölnyi telek szolgál.” (Ortvay Tivadar)
A pozsonyi szakmai építészeti honlap alapján a vasút alkalmazottainak lakásai voltak, Zehnhaus (Tízházak) néven.

Pontos helyszín, címa Kárpát és Szarvas-utcát összekötő házsor - ma Palárikova ulica
Készíttető nevePozsony város
LétrehozóFeigler Sándor, Kittler és Gratzl építőmesterek
Készítés céljának ismert okalakások
Felirat1902.
Forrásinformációkhttp://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0017/20.html Pávay Vajna Gábor dr.: EGÉSZSÉGÜGY - Borovszky - Magyarország vármegyéi és városai * Dr. Ortvay Tivadar, Pozsony város utcái és terei, A város története utca – és térnevekben, Pozsony, 1905, Wigand F. K. Könyvnyomdája, 230-231. oldal * http://www.asb.sk/architektura/stavby/nadcasova-architektura/kolonia-zehnhaus-vbratislave
Városi  munkásházak (Tízházak, Zehnhaus)